Het begin van de Vijgenparfums

juli 4th, 2014
Fig-gen

Vijgenboom
Deze afbeelding is gebaseerd op een bronfoto van RichardBH (https://www.flickr.com/photos/rbh/1496833586). Bewerkt met behulp van Photoshop CC en Filter Forge 4.0

De afgelopen voorjaar had ik veel behoefte aan de frisse groene geuren met de bruisende citrusakkoorden, koele witte bloemblaadjes en frisse schaduw van groen gebladerte. Met de komst van zomer kreeg ik steeds meer zin in warme zoete parfums. En zo heeft mijn voorliefde voor de groene geuren een nieuwe draai gekregen in de vorm van de vijgenparfums. Een vijgengeur waar de groene akkoorden de romige zoete nuancen ontmoeten.

Tot mijn grote verrassing heb ik ontdekt, dat ik geen enkele vijgenparfum bezit. En dat was de aanleiding om mij in de wereld van de vijgengeuren te verdiepen. Met een tiental samples was ik mijn zoektocht begonnen naar mijn ultieme vijg.

Een vijgenakkoord is eigenlijk een vrij recent begrip binnen de parfumerie. De eerste vijgenparfum was gemaakt door Olivia Giacobetti in 1994 voor L’Artisan Parfumeur. De naam spreekt voor zich – Le Priemier Figuer. In 1996 werd Philosykos oftewel “de vijgenliefhebber” geboren. Deze geur van Diptyque was ook getekend door Olivia Giacobetti. Beide lijken veel op elkaar en vormen de maatstaf voor een vijgengeur in parfumerie. Ze zijn daarom een mooie beginpunt om de wereld van vijgenparfums te leren kennen.

===

Le Premier Figuier, L’Artisan Parfumeur, 1994 (door Olivia GIacobetti)

LePriemierFiguierBox

Le Premier Figuier van L’Artisan Parfumeur
Foto van de website van L’Artisan Parfumeur
http://www.artisanparfumeur.com/shop/perfumes/woody/premier-figuier-eau-de-toilette-1019224.html

Noten: Vijgenbladen, amandelmelk, sandelhout

Het verhaal: Stel, dat je onder een vijgenboom ligt ergens in Zuid Frankrijk. Omringd door de hete lucht en de geur groene bladeren, melkachtige sap, plakkerig fruit en warm hout. De geur van amandelmelk contrasteert met de noten van hout en een groen akkoord.

Classificatie volgens L’Artisan Parfumeur: Houtig

Classificatie volgens Michael Edwards: Houtig/Fris

===

Philosykos, Diptyque, 1996 (door Olivia Giacobetti)

PhilosykosDiptyque

Philosykos van Diptyque
Afbeelding van de website van Diptyque
http://www.diptyqueparis.eu/philosykos-edt.html

Noten: Vijgenbladen, vijg, witte ceder

Het verhaal: Philosykos betekent letterlijk de vijgenliefhebber en is een ode aan de vijgenboom met zijn scherpe groene frisheid van bladeren, door de zon verwarmde hout en melkachtige smaak van vruchten. Yves Coueslant, de medeoprichter van Diptyque herinnert zich de hitte van de Griekse zomer toen hij door een vijgenboomgaard heen liep onderweg naar zee. Als een herinnering nam hij een paar bladeren mee naar Parijs in een klein doosje. Maar tot zijn teleurstelling hebben ze vrij snel hun aroma verloren…

Classificatie volgens Diptyque: Houtig

Classificatie volgens Michael Edwards: Houtig/Fris

===

Beide geuren creëren een overtuigend indruk van een vijg: een fris begin met groen gebladerde, melkachtig sap, zoete vrucht en een licht accent van met de zon verwarmde hout. In zijn ontwikkeling blijft Philosykos wat langer in zijn groene stadium terwijl Le Premier Figuier heel snel zijn houtnoten toont met de accenten van zoete harsen. De cederhout in de basis van Philosykos heeft een lichtziltig accent in tegenstelling tot de rijke romige sandelhout in basis van Le Premier Figuier. Verder tonen beide geuren vrij veel gelijkenissen. Het zijn de heerlijke zomergeuren met een relaxt vakantiegevoel. Ze herinneren me aan de zeekusten van Zuid-Europa.

Het was een beetje lastig om te kiezen tussen deze geuren. Ik heb ze vaker naast elkaar en achter elkaar gedragen. Uiteindelijk ging mijn voorkeur naar Philosykos. En dan koos ik voor EDT variant van deze geur. Het leek iets prettiger op mijn huid ontwikkelen. Maar dat is puur persoonlijk. Philosykos is ook mijn favoriet van de maand Juni geweest.

Aqua Allegoria Herba Fresca van Guerlain

mei 15th, 2014

Mijn visie van Herba Fresca

Gelanceerd: 1999

Parfumeur: Mathilde Laurent (tegenwoordig een in-huis parfumeur bij Cartier)

Classificatie (Guerlain):  Citrus, aromatisch-groen

Classificatie (Michael Edwards): Green/Crisp

Geurpiramide
Top: Citroen en Kruiden (klaver wordt er ook genoemd)
Hart: Kruizemunt en Groene thee
Basis: Cyclaam en Lelietje-van-dalen

Inspiratie achter de geur (volgens Guerlain): Met je blote voeten op een vers gemaaid gras wandelen. Het gras dat nog met de dauwparels is bedekt.

Mijn eigen ervaring: Het is al een tijdje, dat Herba Fresca mijn persoonlijke “kopje koffie in de ochtend” is geworden. Koffie drink ik vrij zeldzaam, maar heb net als iedereen een behoefte aan het ochtendopkikkertje. Citrusvruchten, thee en groene kruiden zoals rozemarijn of munt zijn voor mij een goed alternatief. De laatste tijd is het vooral de groene munt (kruizemunt) – als ochtendparfum of een druppel olie in een aromabrander of een in een thee.

Herba Fresca heeft het allemaal – lichtgroene zweem van groene thee, een scheutje verfrissende limoensap en een dik bosje sappige groene munt. Hoewel, als ik Luca Turin moet geloven dan is het geen munt, maar een japans kruid shiso oftewel perilla. Naast de groene muntgeur bezit het ook de nuancen van anijs. Vandaar ruikt men soms anijs of basilicum in Herba Fresca.

Dan is er ook een akkoord van witte bloemen waarvan ik vooral een iets scherpe aldehyde noot waarneem. Mij neus neigt het eerder met een witte fresiabloem te associëren, dan met een cyclaam of lelietje-van-dalen uit de geurpiramide. Het staat een beetje haaks op het groene akkoord waardoor ik lichte spanning proef. Van de ene kant een beetje onwennig, van de andere kant geeft het een extra kick.

In zijn totaliteit roept Herba Fresca bij mij associaties met de frisgroene kleur van gras en vers gebladerte in  het voorjaar op een beetje regenachtige dag. Het beeld van met je blote voeten op een vers gemaaid gras lopen past er goed bij. Net als de grote waterdruppels op de scherpe sappige groene grassprietjes. Het is, dus, Mathilde goed gelukt om het beeld in een geur te stoppen.

Even praktisch: Herba Fresca is een unisex cologne. Heerlijk verfrissend voor in het voorjaar of zomer. De sillage is zwak tot gemiddeld. Eerste paar uur ervaar ik het duidelijk om me heen, daarna wordt het zachter en slechts dicht bij de huid waarneembaar. De geur blijft een paar uurtjes aanwezig. Voor mij persoonlijk – een ideale ochtendopkikkertje, want ‘s middags kan ik voor een andere geur kiezen. Op de kleding blijft het langer (kan het soms ook de volgende dag ruiken).

Verder is het een heerlijke geur voor de liefhebbers van Kruizemunt of frisse groene geuren. Het eerst op de huid goed testen is voor Herba Fresca geen overbodige luxe. Munt is geen makkelijk ingrediënt in parfumerie vanwege de associaties met tandpasta en kauwgom. Ook de noot van aldehyden kan een beetje scherp of zepig worden op de huid.

Vergelijkbare geuren: Aan de liefhebbers van munt kan ik ook Menthe FraÎche van Heeley aanbevelen. En wie wel de frisheid van een groen zweem wil ervaren, maar zonder munt kan kiezen voor Trèfle Pur van Atelier Cologne.

Mimosa van Calypso (Christiane Celle)

maart 4th, 2014
IMG_4052SW

Levende mimosabloemen in een licht ziltige paars gekleurde mist.

Gelanceerd: 1998

Parfumeur: Francis Camail

Classificatie:  Bloemig

Geurnoten: mimosa, groene bladeren, jasmijn, roos (verkorte versie)

Top: amandelen, bergamot, neroli

Hart: mimosa, jasmijn, tuberoos

Basis: Muskus, sandelhout, tiaré

Inspiratie achter de geur (volgens Calypso): Behalve de geurpiramide laat de website van Calypso helaas geen enkele informatie over deze geur zien.

Mijn eigen ervaring: Mimosa van Calypso is een herkenbare mimosageur die aan een levende bloem doet denken. Misschien iets minder verfijnd, dan Mimosa pour Moi van L’Artisan. Alle aspecten van mimosa zijn aanwezig – vochtige groene frisheid, warme gele poederigheid en de illusie van viooltjes op de achtergrond. Vrij specifiek voor deze mimosa zijn de meloenachtige fruitnoot in de top en een uitgesproken ziltige accent van de transparante houtachtige muskusbasis. De laatste ervaar ik als een soort vochtige lichtpaarse zweem, net een sluier van de mist wat de mimosabloemen omhult. De geur is vrij zacht, licht en warm. Geeft een heerlijke vrolijke lentegevoel.

Even praktisch: Het is een uitgesproken bloemengeur voor dames. Past heerlijk voor het voorjaar of in de zomer. Eerder een dag, dan een avondparfum. Het komt sterker over, dan Mimosa pour Moi. De sillage van dit parfum is bescheiden – deze mimosa is alleen van dichtbij waarneembaar. Het blijft enkele uren op de huid aanwezig. Als ik de recensies over deze mimosageur lees, dan is het verrassend hoe het de herinneringen over de bloeiende mimosastruiken kan oproepen. In een paar recensies las ik over de aanwezigheid van de zepige accenten in Mimosa van Calypso. Op mijn eigen huid merk ik het ook, maar vind het niet echt storend.

Mimosa van Calypso wordt vergeleken met Fashion Avenue van Bond No. 9 en Summer van Kenzo. De laatste heeft in mijn beleving wat abstracter karakter, dan Mimosa van Calypso. Summer van Kenzo is eerder een “parfumvariant” op mimosa, dan een weergave van de levende bloem. Wel merk ik sterke gelijkenissen in het algemene karakter van de geur en vooral in de transparante licht ziltige muskusachtige basis wat ik als een “paarse zweem” ervaar. Fashion Avenue moet ik nog ruiken.

Mimosa pour Moi van L’Artisan Parfumeur

februari 23rd, 2014
IMG_4038SW2H

Mimosa pour moi komt vrij natuurlijk over op de achtergrond van de muskusachtige mist met de accenten van warme poeder en viooltjesblad.

Gelanceerd: 1992

Parfumeur: Anne Flipo

Classificatie: Bloemig (bloemig-groen)

Geurnoten: Mimosa, Viooltjesblad, Zwarte bes (ook Meloen, Jasmijn, Sering, Vanilla, Cedar en Witte Musk worden genoemd in sommige piramides)

Inspiratie achter de geur (volgens L’Artisan Parfumeur): Het moment wanneer je onder de boom ligt tijdens de vakantie in het Franse Riviera en geniet van de welriekende gele bloemen. Het portret van mimosa wat haar groene stengels en bladeren en de zijdezachte vanilleachtige schoonheid van de bloemen in beeld brengt.

Mijn eigen ervaring: Een mooie subtiele mimosageur die vrij natuurlijk overkomt. Opent met de herkenbare vochtige groene noot van mimosa versierd met een fruitig accent. Dan wordt het warm en poederig met de nuance van amandelmelk en een vleugje tabaksblad. Langzaam lost mimosa zich op in een muskusachtige mist met de accenten van viooltjesblad en poeder. Een zachte onbezorgde voorjaarsgeur.

Even praktisch: De geur is ontzettend zacht. Wel een aanwist voor de liefhebbers van de subtiele parfums. Maar als je van stevige walmers houdt, dan is Mimosa pour moi misschien te licht. De sillage is heel bescheiden – de geur blijft dicht bij de huid. Voor de meeste mensen lijkt deze geur na een paar uur al weg te zijn, maar een aantal liefhebbers van deze mimosa blijven haar aanwezigheid  langer ruiken. Op mijn huid is het vrij snel weg. Wel blijft het langer op de kleding. Het is een damesgeur die goed bij het voorjaar of de koele zomerse dagen past.

Meer over mimosa en acacia in parfumerie en een lijst van mimosa/acacia geuren vind je hier: http://aromax.nl/blog/?p=700

Une Fleur de Cassie van Frederic Malle

februari 20th, 2014
Geel-en-zwart-voor-Une-Fleur-de-Cassie

Het zijn wellicht noch Cassie noch Mimosa bloemen, maar op deze foto probeerde ik de contrasten van Une Fleur de Cassie in beeld te brengen.

Gelanceerd: 2000

Parfumeur: Dominique Ropion

Classificatie: Bloemig

Geurnoten: absolue van mimosa, cassie, roos en jasmijn ondersteund door muskus, vanille en sandelhout.

De inspiratie achter de geur (volgens Editions de Parfums Frederic Malle): Een moderne interpretatie van acaciabloem (cassie), een zeldzame bloem met een intense geur. Bedwelmend, dierlijk, soms zelfs brutaal en niet makkelijk om te temmen. De echo van de jaren 30, zoals in de films van Sacha Guitry.

Mijn eigen ervaring: Une Fleur de Cassie kan ik moeilijk als een geur beschrijven. Dit parfum raakt mij diep en roept makkelijk beelden en belevenissen te voorschijn. Ik ervaar hier een bijzonder contrast tussen de noten van cassie en viooltje. De waterachtige frisheid van Cassie (wat veel op mimosa lijkt) vult de lucht met een warm voorjaarsbriesje en vocht van de regendruppels. Met haar gele kleur tekent het de eerste voorjaarsbloemen, die de lucht vullen met hun lichtpoederige aroma. Viooltje daartegenover voegt hier de donkere contrasten en warmte toe. De donkerbruine takken van de kale bomen herken ik aan de lichte nuancen van hout. Het maakt de compositie af met de accenten van donkere vochtige aarde en hier en daar de plukken van groene of grijze mos. In zijn totaliteit is het beeld van het vroege voorjaar. De tijd, wanneer de winter voorgoed is verloren, maar de natuur nog net aan het ontwaken is. Wanneer de bomen nog kaal zijn, maar de gele struiken al vol in bloei staan om de komst van de zon te verwelkomen. Het wordt steeds warmer dichter bij de basis. Eerst wordt het op mijn huid wat scherper en mossiger, maar daarna versmelt het in een lichtzoete knuffel van sandelhout.

Even praktisch: Une Fleur de Cassie is een vrij complex parfum wat zich niet makkelijk laat temmen. Bij mij is het wel snel raak op een emotioneel niveau hoewel qua geur kan ik het nog steeds niet helemaal vatten. Ook uit de reacties van andere parfumliefhebbers begrijp ik, dat deze geur tijd, aandacht en geduld nodig heeft om zich te laten kennen. Maar als er een klik ontstaat, dan wordt het de ware liefde. De bloemige poederigheid van mimosa geeft het een onmiskenbaar vrouwelijk karakter, maar door de goede tegenwicht van droge hout voelt het zich ook op de mannenhuid op zijn plaats. In mijn beleving is het een perfecte geur voor de maand februari wanneer de behoefte aan het voorjaar op zijn hoogst is, maar het past ook bij de eerste voorjaarsdagen. De sillage van deze geur is bescheiden – het is slechts van dichtbij waarneembaar. Het blijft lang aanwezig op de huid – tot ongeveer 6 huur. Van de kleiding kan ik het ook op de volgende dag duidelijk waarnemen.

De geuren van Frederic Malle zijn te koop bij Skins.

Meer over mimosa en acacia in parfumerie en een lijst van mimosa/acacia geuren vind je hier: http://aromax.nl/blog/?p=700

Mimosa in parfums

februari 3rd, 2014
Mimosa-noot

Mimosanoot uit de Osmoz geurenbibliotheek setje van de Bloemennoten. Foto van AromaX.

 

Wel of geen mimosa

Eerst een beetje orde scheppen in de verwarring rondom mimosa. Want er zijn meerdere planten die deze naam dragen. Ze behoren allemaal tot de onderfamilie van de Mimosoideae oftewel mimosa-achtige met daaronder vier geslachtsgroepen. Wat wij als een mooie voorjaarsplant kennen met gele pluizige bloemetjes behoort in wezen niet tot mimosa, maar tot acacia geslacht. De pluisjes van de “echte” mimosa zijn niet geel, maar wit of roze. En met honderden soorten binnen dit geslacht is het nog eens zeer de vraag wat “de echte” mimosa is. Dan is er ook een zijdeboom oftewel Albizia wat soms ook mimosa wordt genoemd. Ik hoop, dat de volgende foto het wat duidelijker maakt.

 

Mimosa-var

Een compilatie uit de Wikipedia foto’s.

Mimosa voor parfums

Parfumerie kent twee belangrijke mimosa grondstoffen. Mimosa absolue (en concrete) en Cassie absolue (en concrete). Beide planten behoren tot de acacia geslacht. Mimosa absolue wordt gewonnen uit de bekende gele balletjes van Acacia dealbata terwijl de daarop lijkende bloemen van Acacia farnesiana de grondstof voor Cassie absolue leveren. Cassie moet je niet verwarren met Cassia, de aan kaneel verwante boom van Cinnamonum cassia. De tedere gele pluizige bloemen van beide bomen zijn te fragiel en niet geschikt voor de stoomdistillatie. Daarom bestaat er geen etherische olie van mimosa of cassie. Door middel van extractie met een oplosmiddel verkrijgt men wel een concrete wat verder tot absolue wordt verwerkt.

De geur van mimosa

De geuren van mimosa en cassie lijken veel op elkaar. Beiden ruiken fris bloemig met de accenten van waterige komkommer, groen viooltje, honing en poeder. Cassie is wat rijker van geur, zoeter en iets kruidiger.
Binnen de parfumcomposities kan mimosa een aantal aspecten bezitten, die verwant zijn aan de volgende andere noten:
Viooltje – vooral de groene waterige aspecten van mimosa lijken soms op die van viooltje of viooltjesblad. Soms lijkt het net alsof ik viooltjesbloemen in mimosa absolue begin te ruiken.
Komkommer – de frisse waterige aspecten.
Sering – door het gebruik van de hetzelfde grondstoffen voor het opbouwen van sering en mimosa akkoorden kunnen deze twee noten aan elkaar doen denkende aspecten tonen. Hetzelfde geldt ook voor lelietjes-van-dalen, lelie en roos, maar in mindere mate.
Meidoorn – de poederige basis.
Heliotroop – de amandelachtige zoetigheid in de basis.
Door deze verwantschap is het bijvoorbeeld mogelijk, dat je deze noten binnen de mimosa parfums ruikt, ook als ze niet op de geurenpiramide staan vermeld. Of andersom natuurlijk.

Mimosa parfums

Elena Vosnaki van PerfumeShrine heeft de volgende lijst gemaakt van parfums waar Mimosa of Cassie het hoofdrol spelen of duidelijk aanwezig zijn:

Acca Kappa Mimosa
Annick Goutal Le Mimosa
Ayala Moriel Les Nuages de Joie Jaune
Calypso Christiane Celle Mimosa
Caron Farnesiana (cassie)
Chanel No.5 (mimosa)
Creed Aubepine Acacia
Czech & Speake Mimosa
DSH Perfume Mimosa
Estée Lauder Private Collection (cassie)
Fragonard Mimosa
Frederic Malle Une Fleur de Cassie
Givenchy Amarige (mimosa)
Givenchy Amariage Harvest Mimosa 2005
Givenchy Amarige Harvest Mimosa 2007
Givenchy Amarige Harvest Mimosa 2009
Guerlain Aqua Allegoria Tiare Mimosa
Guerlain Aqua Allegoria Grosellina (cassie)
Guerlain Après L’Ondée (cassie)
Guerlain Champs Elysées (mimosa)
Hermès Calèche Fleurs de Méditerranée
Hermès Kelly Calèche (mimosa)
Halle Berry Halle (mimosa)
L’Artisan Parfumeur Mimosa pour Moi
L’Erbolario Mimosa
L’Occitane Voyage en Mediterranee Mimosa de l’Esterel
Molinard Les Fleurs: Mimosa
Patricia de Nicolai Mimosaique
Shiseido Zen (mimosa)
Yves Rocher Pur Desir de Mimosa

Lees ook haar artikel over de mimosa en cassie noten in parfumerie: http://perfumeshrine.blogspot.nl/2012/05/perfumery-material-cassie-mimosa.html

 

Ook Victoria Frolova van Bois de Jasmin heeft een overzicht van mimosa noot in parfumerie gemaakt. Tot haar Gouden Standard behoren Une Fleur de Cassie van Frederic Malle voor Cassie en Mimosa pour Moi van L’Artisan Parfumeur voor Mimosa (ook noemt ze Le Mimosa van Annick Goutal).

Ze nodigt ons uit om het effect van Mimosa te ervaren in Grey Flannel van Geoffrey Beene, Bamboo Harmony van by Killian en Jonquile de Nuit van Tom Ford. Of van de mimosa nuancen te genieten in Après l’Ondée en Champs Elysées van Guerlain.

Als laatste laat Victoria ons “de smaak” van mimosa te ontdekken in Valentino Valentina, Cinéma van YSL en Farnesiana van Caron.

Lees haar volledige overzicht hier: http://boisdejasmin.com/2013/04/mimosa-cassie-and-honeyed-almonds-perfume-note.html

 

Erin van Now Smell This deelt ook haar 5 favoriete mimosa geuren op haar blog. Dat zijn:

Une Fleur de Cassie van Frederic Malle
Mimosaique van parfums de Nicolai
Cinéma van YSL
Après l’Ondée van Guerlain
Bvlgari pour femme

Lees haar review hier: http://www.nstperfume.com/2011/12/16/5-perfumes-mimosa/

 

De geurbibliotheek van Osmoz.com raadt de volgende geuren aan om kennis te maken met mimosa:

Pour Désir Mimosa van Yves Rocher
Summer by Kenzo
Mimosa pour Moi by L’Artisan Parfumeur

Om deze lijst helemaal compleet te maken moet ik toevoegen, dat Mimosa parfums ook te vinden zijn bij L’Orientaliste, Henri Bendel (Rare Mimosa), L’Erbolario, Antica Farmacia (Magnolie, Orchidea e Mimosa), Woods of Winsdor, Florascent (Aqua Floralis Mimosa), Provence en Nature (Absolu Mimosa), Fragonard, Molinard, Galimard en Demeter. Ook L’Occitane heeft onlangs La Collection de Grasse gelanceerd met daaronder Fleur d’Or & Acacia. Daarnaast ook mijn persoonlijke favoriet – Classic Mimosa von Eusserdorff.

Wat is het lekkerste damesgeur van Chanel?

januari 17th, 2014

Chanel5v1SWHAX

Deze anonieme vraag kreeg ik via mijn blog. Eigenlijk krijg ik zo’n vraag liever persoonlijk zodat ik de motivatie achter de vraag kan begrijpen, indruk van de vrager kan vormen en met een passend advies kan komen. Maar zo is het ook een leuke uitdaging.

Het antwoord op de vraag is eigenlijk heel simpel. Het lekkerste geur is de geur wat JIJ lekker op JOUW huid vindt ruiken. Met andere woorden – het wordt pas duidelijk na het testen en vergelijken. De parfumaankopen op adviezen van anderen kunnen helaas vaak op teleurstellingen uitkomen.

Wel kan ik me goed voorstellen, dat het verwarrend is als je zonder voorbereiding opeens vóór de Chanel counter staat. Waar moet je aan beginnen? Ik kan je wel helpen om hier een beetje structuur in te brengen.

Begin niet met Chanel N5. Het is wel een iconisch parfum dat een legende is geworden. Je moet wel weten, dat het succes van dit parfum grotendeels op de goede (en ook heel mooie) marketingcampagnes is gebaseerd. In blinde tests wordt deze geur niet graag gekozen. Het is wel een mooi parfum vooral in het hart en in de basis, maar het aldehydenakkoord in de top kan een beetje vreemd overkomen. Te scherp. Het is geen makkelijke geur voor een beginner.

Het beste om te starten zijn de twee bestsellers: Coco Mademoiselle en Chance. Beide parfums zijn gericht op jonge dames, aangenaam en toegankelijk. Gemaakt in de populaire “fris en fruitig” trend. Als je aan kenners vraagt, dan merk je, dat Coco Mademoiselle meer respect krijgt, dan Chance. Maar test ze allebei op twee verschillende handen en kijk welke je het lekkerst vindt.

Als je meer frisheid wil, probeer de flankers van Chance (zoals eau fraîche en eau tendre). Als je meer richting oriëntaals wilt gaan, dan kan je misschien Coco Noir of zelfs Coco proberen.

Er zit wel het addertje onder het gras. Coco Mademoiselle en Chance zijn zo populair, dat ze niet alleen door de velen worden gedragen, maar worden ook vaak gekopieerd. Lekker en toegankelijk zijn ze wel, maar onderscheidend? Dat niet. Daarnaast heeft Lidl bijvoorbeeld een geur Suddenly wat eigenlijk een exacte kopie is van Coco Mademoiselle. Alleen ongeveer 20 keer goedkoper.

Mocht je Coco Mademoiselle lekker vinden, maar wil je iets meer onderscheiding, probeer dan Coco Noir. Deze geur uit 2012 combineert de moderne trends van Mademoiselle met de klassieke schoonheid van Coco. Het is minder “fris en fruitig”, meer oriëntaals en dramatisch, maar toch vrij modern.

Coco is minder geschikt voor een jonge dame of voor een beginner. Het is wel een mooie klassieke oosterse schoonheid.

Een goed alternatief voor Coco Noir is Allure Sensuelle. Ook een mooie verleidelijke geur met dramatische accenten. Meer voor de moderne femme fatale.

Als je meer van frisse groene geuren houdt met een licht bittertje die net als een voorjaarsbriesje aanvullen, probeer dan de transparante groene frisheid van Chanel 19 Poudré. De klassieke variant Chanel 19 mag ook, maar deze is scherper en steviger. Wel met een mooie iris noot in het midden. Om te beginnen past het Poudré variant beter.

Dan hebben wij nog Cristalle. Een mooie klassieke voorjaarsgeur die voor de moderne smaak vrij ouderwets kan overkomen. Ook niet voor de beginners.

Samenvatting:

Voor beginners zonder duidelijke voorkeuren die trends volgen: Coco Mademoiselle of Chance (en zijn flankers)

Voor beginners met voorkeuren of ervaren gebruikers die meer onderscheiding willen: Coco Noir, Allure Sensuelle, Chanel N19 Poudré, Chanel N5 Eau Première

Voor liefhebbers van klassiekers: Chanel N5, Coco, Chanel N19, Cristalle

Nuit de Tubereuse van L`Artisan Parfumeur

januari 14th, 2014

Mijn beelf van Nuit de TubereuseHoewel het Fresia is en geen Tuberoos, past deze foto toch goed bij mijn beeld van Nuit de Tubereuse. Vochtige lucht, veel groen en dan de witte bloemen in het midden met hun zoete romige bloemblaadjes.

Gelanceerd: 2010

Parfumeur: Bertrand Duchaufour

Classificatie: Bloemig – Tuberoos (valt ook onder kruidig bloemig of bloemig oriëntaal)

Geurnoten: tuberoos omringd door roze peper, kruidnagel, kardemom en mandarijn in de top, mango en ylang-ylang in het hart en ondersteund door de hout, muskusakkoords en balsems in de basis. In het kort: tuberoos, kruiden en houtakkoorden.

De inspiratie achter de geur (volgens L’Artisan Parfumeur): Een prachtige beeld van bloemige sensualiteit. De lumineuze interpretatie van tuberoos als het meest luxe bloem. Het parfum van de schitterende nachten in Parijs. Bedwelmend en onverwacht, romantisch en onweerstaanbaar.

Mijn eigen waarneming: Nuit de Tubereuse opent vrij fris en groen tegen alle verwachtingen in. Het is zeker geen conventionele take aan een tuberoos, maar een moderne interpretatie van deze bedwelmende bloem. Ik ruik veel groen gebladerte in de lucht met een scherpe ondertoon van zwarte bes en frisse kruidigheid van kardemom. De tuberoos voelt wat luchtiger en transparanter aan, dan in andere tuberoosgeuren, maar verliest noch haar bedwelmende charme noch haar tropisch fruitig karakter versterkt door mango. En de romige kanten van deze bloem ervaar ik meer als een melkachtige plantensap. Het beeld van een nacht in Parijs krijg ik niet echt. Wel een mooie dag in de tuin ergens in India. Omringd door het groene oerwoud waar vochtige lucht met een bedwelmende bloemengeur is gevuld. Een rustig begin van de dag met een schaaltje mangosalade en een glaasje kardemom thee met melk. En dan een veelbelovend uitnodigend blik die je huid streelt…

Even praktisch: Het bedwelmend bloemig karakter van deze geur maakt het meer geschikt voor dames, al kan het gerust door de heren worden gedragen die tuberoos lekker vinden. In de regel is tuberoos meer geschikt als een avondparfum. Deze lichtere versie kan op zich ook gewoon dagelijks worden gebruikt. Deze geur heeft een gemiddeld tot sterk sillage en vult de ruimte om de drager heen. Het is daarom minder geschikt voor op kantoor. Wel perfect om te stappen en de nacht onveilig maken. Het blijft lang op de huid aanwezig – 6 tot 12 uur.

Nuit de Tubereuse wordt in het algemeen goed ontvangen. De neus Bertrand Dechafour voelt de moderne trends goed aan. Maar het is geen makkelijke geur. Test het daarom goed alvorens het aan te schaffen. Hier zijn een paar aandachtsmomenten. Het is geen klassieke tuberoos, dus schep geen verwachtingen richting iconische tuberozengeuren zoals Fracas. Sommige mensen kunnen de groene kant van deze geur moeilijk plaatsen. Door zijn onwennig karakter kunnen er soms vreemde associaties ontstaan. Je zou misschien tijd moeten geven om daar even aan te wennen. De mango noot kan op sommige mensen een kauwgomachtige fruitigheid vertonen. Dus, kijk hoe het op je huid zich gaat ontwikkelen. Geeft het de tijd en wie weet, opent het misschien voor jou zijn geheim van de schitterende nachten van Parijs. Of een ander leuk beeld misschien?

De geuren van L’Artisan Parfumeur zijn o.a. te koop via Parfumaria, Celeste Parfums, Babassu of via de website van L’Artisan Parfumeur

La Chasse aux Papillons van L`Artisan Parfumeur

januari 10th, 2014

Butterflies LartisanMet deze door het parfum geïnspireerde collage probeer ik mijn persoonlijke waarneming van de geur in beeld te brengen. AromaX.nl (c)

Gelanceerd: 1999

Parfumeur: Anne Flipo

Classificatie: Bloemig, witte bloemen, tuberoos

Geurnoten: linden, jasmijn, tuberoos, oranjebloesem

De inspiratie achter de geur (volgens L’Artisan Parfumeur): Een zonnige zomertuin vol witte bloemen. Jasmijn, linden, oranjebloesem en tuberoos staan vol in bloei en vullen de lucht met hun bedwelmend aroma. Vlinders, die onbezorgd tussen de bloemen fladderen en lachende kinderen, die achter de vlinders aan jagen.

In mijn beleving roept deze geur de associaties met een zomeravond. Wanneer de hitte van de zonnige dag al voorbij is, maar de lucht nog aangenaam warm aanvoelt. De witte bloemen vullen de ruimte met hun bedwelmende aroma. In mijn imaginaire wereld kan ik hun gloeiende bloemblaadjes zien twinkelen in de donkere dieptes van de nacht. De sfeer is onbezorgd, romantisch en verleidelijk. La Chasse aux Papillons verenigt twee aspecten van de witte bloemen. De frisse en groene plantaardige geur met een licht bittertje houdt het luchtig en transparant. Daartegenover brengen de zoete, romige en bedwelmende aspecten van tuberoos, jasmijn en oranjebloesem een beetje diepte en verleiding aan deze geur. Tuberoos speelt hier duidelijk de hoofdrol, maar is wat frisser en luchtiger, dan in andere tuberozenparfums. En de vlinders? Die zijn er zeker. Er is een lichtpoederig aspect aanwezig in deze geur wat me aan met poeder bedekte vlindervleugeltjes doet denken.

Even praktisch: Het is een damesgeur, al zijn er meningen aanwezig, dat het ook op de mannenhuid goed kan openen. Perfect voor de zomer of warme dagen in het voor- en najaar. Goed voor alledaags gebruik of tijdens een vakantie, maar ook niet storend voor op kantoor (al is het te onbezorgd en romantisch om een zakelijk indruk te geven). Perfect voor een romantische date. Het heeft geen sterke sillage en is vooral van dichtbij waarneembaar. Op de huid houdt het 3-4 uur vol, op de kleding wat langer. La Chasse aux Papillons is een vrij makkelijke geur om te dragen, omdat het door de vele mensen als aangenaam wordt ervaren.

 

La-Chasse-aux-Papillons

Meer over tuberoos en de geuren met deze noot kan je hier lezen:

deel1 – tuberoos

deel2 – geuren met een tuberoosnoot

De geuren van L’Artisan Parfumeur zijn o.a. te koop via Parfumaria, Celeste Parfums, Babassu of via de website van L’Artisan Parfumeur

Blue Monday

januari 6th, 2014

Via Facebook heb ik net een bericht gekregen, dat het vandaag het meest depressieve dag is. De feestdagen zijn voorbij, de Nieuwjaarsuitkering is opgegaan in de kerstcadeaus en al die goede voornemens van het nieuw jaar, zijn ze er nog? Het is vandaag Blue Monday, so called. So, het is goed om het een beetje op te vrolijken met geur en kleur. En ook te genieten van de Kerstcadeaus.

Net tussen Kerst en Oud en Nieuw heb ik een sampleslet besteld bij L’Artisan Parfumeur. Een vrolijk koffertje met 4 x 7 ml samples van L’Artisan geuren in een feestelijke verpakking. Inmiddels is het binnen. Wat mij betreft is het vandaag een goed moment om Blue Monday om te toveren in een heerlijke zomerse dag met één van deze geuren.

Lartisan-proefjes-dicht-Haromax

 

Laatste tijd zie ik steeds meer sampleschets verschijnen en eerlijk gezegd ben ik heel blij met dit tendens. Eindelijk is er een goede manier om de geuren op mijn gemak uitgebreid te kunnen testen in plaats van de impuls aankopen te doen en daarna gefrustreerd te raken. En de feestelijke verpakkingen maken het ook makkelijk om een geur als cadeau te geven. Net voor de kerst had ik er het nog over op Beautyjournaal – http://www.beautyjournaal.nl/2013/12/13/maxims-x-mas-hot-list/

 

Lartisan-proefjes-open-Haromax